Περιγραφή

Το «Αρχιπέλαγος» είναι μια εις βάθος ιστορική ψηφιακή χαρτογράφηση του Αιγαιακού χώρου, και ένα σύγχρονο εργαλείο οργάνωσης και αναζήτησης ιστορικών πληροφοριών για τα ελληνικά νησιά και τον ελληνικό νησιωτισμό κατά τους νεώτερους χρόνους. Συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και αποσκοπεί στην ψηφιακή χαρτογραφική ανασύσταση του σύνθετου ιστορικού τοπίου του Αιγαίου, προβάλλοντας την αξία και την πολυφωνία των πρωτογενών μαρτυριών, την πλέον ζωντανή έκφραση της ιστορίας.

Το πρόγραμμα «Αρχιπέλαγος» αποσκοπεί στην αναλυτική τεκμηρίωση και χαρτογράφηση των νησιών του Αιγαίου μέσα από την συνδυαστική εκμετάλλευση μιας ευρύτατης γκάμας πρωτογενών τεκμηρίων και πληροφοριών, μετρητικών δεδομένων, αφηγηματικών περιγραφών αλλά και των προσωπικών εμπειριών. Προτείνει μια αναλυτική, πολυεπίπεδη και λεπτομερή χαρτογραφική αναπαράσταση του χώρου και των ανθρώπων που διαβιούν σε αυτόν, συνδυάζοντας τα θετικά, «σκληρά» ποσοτικά χωρικά δεδομένα (δημογραφικά, οικονομικά, διοικητικά, κ.ο.κ.), με τις «ρευστές» ανθρώπινες προσλήψεις και περιγραφές, ακόμη και τις καθημερινές. Αφετηρία της εφαρμογής είναι το ιστορικό υλικό που εντοπίσθηκε στα ρωσικά και τα ελληνικά αρχεία για τη ρωσική ηγεμονία στο Αιγαίο κατά την περίοδο 1770-1775, καθώς και ελληνικά αρχειακά τεκμήρια για την κοινωνία και την οικονομία στην Πάρο. Το υλικό αυτό εντάχθηκε σε ενιαίο ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο, με βάση τους τόπους στους οποίους αναφέρεται, παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες αναζήτησης. Συμπληρώθηκε από χειρόγραφους και έντυπους χάρτες και περιγραφές των νησιών του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα. Σε ένα πρώτο, πιλοτικό στάδιο, η εφαρμογή περιλαμβάνει τους χειρόγραφους χάρτες και περιγραφές του ουμανιστή Christoforo Buondelmonti (1420) και του βενετού πιλότου Antonio Millo (1580), καθώς και 500 χάρτες από έντυπους νησιωτικούς άτλαντες του 16ου και του 17ου αιώνα.

Οι δυνατότητες εμπλουτισμού με νέο υλικό ή επέκτασης σε άλλες χρονικές περιόδους είναι απεριόριστες, καθώς οι εις βάθος χαρτογραφήσεις αποτελούν ανοιχτές δυναμικές υποδομές. Προβλέπεται η ένταξη εξιστορήσεων και χρονικών συρράξεων στο Αιγαίο, οθωμανικών χαρτών και περιγραφών των νησιών (όπως του Οθωμανού ναυάρχου Piri Reis, 1525), υλικό για τον καθημερινό βίο από τα τοπικά αρχεία των νησιών, και περιγραφές γεωγράφων και περιηγητών του 17ου και 18ου αιώνα. Στόχος του «Αρχιπελάγους» είναι ο βαθύς ψηφιακός χάρτης του Αιγαίου να λειτουργήσει ως παλίμψηστο της νεώτερης ιστορίας του Αιγαίου. Ένα ψηφιακό πολυμέσο που θα αναδεικνύει και θα τεκμηριώνει την ρευστότητα του διάσπαρτου νησιωτικού χώρου, την διαρκή διεκδίκησή του, την άνθηση της ναυτιλίας και των δικτύων επικοινωνίας, την κινητικότητα, τις πολλαπλές αλληλεπιδράσεις που συγκροτούν την φυσιογνωμία του αιγαιακού νησιωτισμού.

Σήμερα το λένε αρχιπέλαγο, δηλαδή αρχηγό ή βασιλιά των θαλασσών για τα πολλά νησιά που έχει.

Tommaso Porcacchi

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΟΥ
ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στην χερσόνησο του Άϊ Γιάννη Δέτη, όπου εκτείνεται το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, και ευρύτερα στον κόλπο της Νάουσας σώζονται σήμερα ερείπια των οχυρών εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου των Ρώσων, στον οποίο ελλιμενίστηκαν εκατοντάδες ρωσικά πλοία και στρατοπέδευσαν πληρώματα και στρατεύματα από το 1770 έως το 1775. Ο Ναύσταθμος λειτούργησε και ως διοικητικό κέντρο της «Ρωσικής Ηγεμονίας στο Αρχιπέλαγος», στην οποία σταδιακά προσχώρησαν από το 1771 όλα τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και η Ύδρα, η Πάτμος, η Αλόννησος κ.α.

Μέχρι πρόσφατα η ελληνική ιστοριογραφία δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την πενταετή ρωσική εγκατάσταση στο Αιγαίο, η οποία ακολούθησε την αιματηρή εξέγερση των ελληνικών πληθυσμών στην Πελοπόννησο και την εγκατάλειψή τους από τους Ρώσους υποκινητές της. Η ρωσική ιστοριογραφία, αντίθετα, προβάλλει την τολμηρή εκστρατεία του Ρωσικού ναυτικού από την Κρονστάνδη στο Αιγαίο και την περιλάλητη στη Ρωσία «Άουζα», όπως αποκαλούν τη Νάουσα οι Ρώσοι, τον ρωσικό Ναύσταθμο και την πρώτη σελίδα δόξας του νεοσύστατου πολεμικού ναυτικού τους, την καταστροφή του Οθωμανικού στόλου στο Τσεσμέ τον Ιούλιο του 1770.

Στην Πάρο η μνήμη της ρωσικής παρουσίας διατηρήθηκε ζωντανή από τους τοπικούς λογίους, τον Γιάννη Βασιλειόπουλο, τον Ολύμπιο Αλιφιέρη και τον Τάσο Κασαπίδη, αλλά και στην προφορική παράδοση της Νάουσας, στους ψαράδες που απέφευγαν να «καλάρουν στη ρώσικη φρεγάδα», στα πολλά ρωσικά τεκμήρια, τις μπάλες κανονιών, τα ρωσικά νομίσματα, τα εκκλησιαστικά σκεύη και τις εικόνες.

Από την ίδρυση του το 2009 το Πάρκο έθεσε ως κεντρικό του στόχο την ανάδειξη αυτής της άγνωστης πτυχής της ιστορίας του Αιγαιακού χώρου και της Πάρου, που τα ίχνη της είναι ορατά ακόμα στη χερσόνησο του Άϊ Γιάννη Δέτη. Με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη το 2012-2013 πραγματοποιήθηκε συστηματική ιστορική έρευνα σε ρωσικά, δυτικοευρωπαϊκά και ελληνικά αρχεία, από ομάδα Ελλήνων και Ρώσων ιστορικών με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζελίνα Χαρλαύτη και με τη συμμετοχή της Elena Smilianskaia, κατεξοχήν ιστορικού της ρωσικής εκστρατείας στο Αρχιπέλαγος. Μικρό τμήμα αυτού του πολύτιμου και εν πολλοίς άγνωστου θησαυρού ιστορικών τεκμηρίων παρουσιάζεται στην Μόνιμη Έκθεση, «Η Πάρος μέσα από τη Ρωσική Χαρτογραφία 1770-1775», που οργανώθηκε το 2014 με επιστημονική ευθύνη της ιστορικού Ελευθερίας Ζέη, στο ανακαινισμένο με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου κτίριο των κελιών του Μοναστηριού του Άι-Γιάννη Δέτη. Ο αναλυτικός οδηγός της Έκθεσης διατίθεται στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα.

Νέα αξιόλογα ιστορικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν και στο διεθνές συμπόσιο «Η Ρώσικη παρουσία στο Αιγαίο 1770-1775, οι μακροχρόνιες συνέπειες μια βραχύβιας Ηγεμονίας», που έγινε στην Πάρο το 2016, έτος ελληνορωσικής φιλίας.

Με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη το 2018 δημιουργήθηκε ενιαίο χαρτογραφικό ψηφιακό υπόβαθρο προκειμένου να ενταχθεί το σύνολο του ιστορικού υλικού για τη ρωσική παρουσία στο Αιγαίο, καθώς και αρχειακά τεκμήρια για την κοινωνία και την οικονομία της Πάρου τα νεότερα χρόνια, με επιστημονική ευθύνη της ιστορικού Ελευθερίας Ζέη. Το εγχείρημα όμως ξεπερνούσε τις δυνατότητες μιας Δημοτικής Επιχείρησης, και το σύνολο των ιστορικών τεκμηρίων που συγκεντρώθηκε παραχωρήθηκε στο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Άρχιπέλαγος» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. με επιστημονικά υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών Γιώργο Τόλια, ως πρώτο στάδιο μιας ψηφιακής χαρτογράφησης του Αιγαιακού χώρου, που επιτρέπει την αναζήτηση τεκμηρίων και πληροφοριών για τη νεότερη ιστορία των νησιών του Αιγαίου.

Η δημιουργία της Μόνιμης Έκθεσης «Η Πάρος μέσα από τη Ρωσική Χαρτογραφία1770-1775» και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για το Αρχιπέλαγος, δικαιώνουν την πολυετή προσπάθεια χορηγών και επιστημόνων, αλλά και των πολλών που εργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Την ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού του διαχρονικού αυτού εγχειρήματος είχε αναλάβει η Ελισάβετ Παπαζώη, πρόεδρος του Πάρκου για μια δεκαετία, από την ίδρυση του το 2009 μέχρι το 2019.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Το Πάρκο Πάρου εκτείνεται στα 800 στρέμματα της χερσονήσου του Άϊ-Γιάννη Δέτη, ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου, σε ένα τοπίο αυθεντικής κυκλαδίτικης φύσης με υλικά κατάλοιπα διαχρονικής κατοίκησης. Δημιουργήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2009 μετά από από κινητοποιήσεις πολιτών για την πολλαπλή κακοποίηση της χερσονήσου, από την εντατική βόσκηση στην ενδοχώρα της και την υποβάθμιση της παράκτιας περιοχής από την λειτουργία της ως beach bar disco. Με χορηγίες ιδρυμάτων και επιχειρήσεων και με εθελοντική συμβολή επιστημόνων και επαγγελματιών, δημιουργήθηκαν οι βασικές υποδομές: θέατρο 700 θέσεων, χώρος προβολών, Μόνιμη Έκθεση για τη Ρωσική παρουσία στο Αιγαίο, δίκτυο μονοπατιών με σήμανση και χάρτη, φωτισμός με αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά, και ένας βοτανόκηπος με τη χλωρίδα της Πάρου και των Κυκλάδων.

Το Πάρκο είναι ένας εναλλακτικός προορισμός σε μια έντονα τουριστικά περιοχή, ανοιχτός και προσβάσιμος όλο το χρόνο. Προσφέρει στους πολυπληθείς έλληνες και ξένους επισκέπτες του, μαζί με την ποιοτική αναψυχή της παραλίας, εκδηλώσεις μουσικής και θεάτρου, ταινίες κάτω από τα άστρα, γνωριμία με την τοπική ιστορία, φυσιολατρία και περιηγήσεις στα μονοπάτια του Πάρκου και για όσους το επιθυμούν, δράσεις οικολογίας και άθλησης όλο το χρόνο . Η Δημοτική Α.Ε Πάρκο Πάρου δεν επιδοτείται από τον Δήμο ή το Δημόσιο.

Συντελεστές

Συντονισμός
Ελισάβετ Παπαζώη

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Οι Ρώσοι στο Αιγαίο», Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου
Επιστημονική Υπεύθυνος: Τζελίνα Χαρλαύτη
Ερευνητική Ομάδα:
Mitia Frumin
Ελευθερία Ζέη
Παναγιώτης Καπετανάκης
Δημήτρα Καρδακάρη
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Άννα Σιντορένκο
Elena Smilyanskaya

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Αρχιπέλαγος», Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γιώργος Τόλιας
Ερευνητική Ομάδα:
Vladimir Bulatov
Ελένη Γκαδόλου
Ξένια Μαρίνου
Άρτεμις Μπίσσα
Alexey Postnikov
Χρήστος Χρυσανθόπουλος

Υπεύθυνος επικοινωνίας
Χρήστος Χρυσανθόπουλος
Τηλ.: +30 210.72.73.582
Φαξ.: +30 210.72.46.212
Εmail: cchrysan@eie.gr

Ψηφιακή εφαρμογή
Pavla S.A.